“Het mooiste plein van de wereld”, schreef Victor Hugo.
Het museum dat MuseomixBE in 2017 remixte is aan dit plein gelegen: de Grote Markt van Brussel!

Het Broodhuis – Het Museum van de Stad Brussel

Werkruimtes in het wondermooie Stadhuis 

Van 10 tot 12 november 2017

Meesterwerk van de neogotiek, werd het gebouw “Maison du Roi” genoemd in het Frans en “Broodhuis” in het Nederlands. Het gebouw heeft deze dubbele benaming te danken aan de geschiedenis van het gebouw: Broodhuis refereert naar de eerste invulling, een gildezaal voor bakkers vanaf de 13de eeuw, terwijl het “Maison du Roi” verwijst naar de titel van zijn eigenaar, de hertog van Brabant. De laatste eigenaar, in de 16de eeuw, is niemand minder dan Karel V, “koning” van de Spanjaarden. Het Broodhuis is geklasseerd in 1936 (één van de eerste geklasseerde gebouwen in België) en het is samen met de Grote Markt opgenomen in de lijst van UNESCO werelderfgoed sinds 2000.

Met meer dan 7000 kunstwerken in hun collectie, is het museum één van de rijkste getuigenissen van de evolutie van Brussel doorheen de tijd. Schilderijen zoals De Bruidsstoet door Jan Breughel de Oude of Het bombardement van 1695 vertellen het overkoepelende historische verhaal van de stad en zijn inwoners. Deze schilderijen worden gevonden naast bekende Brusselse tapijten, onder andere het Martelaarschap van Sint-Paulus en zijn unieke papieren fresco. Een maquette neemt je mee terug naar de 13 de eeuw, terwijl plannen en kaarten de verstedelijking van de stad tonen. Je kan er ook houten en stenen sculpturen van Brusselse gebouwen bewonderen en keramische tegels in de vorm van een asperge, kool en uiteraard onze René de Kikker! En uiteraard, niet te vergeten, hét symbool van Brussel: Manneke Pis. Het originele beeldje blijft in het museum, ook al is zijn kostbare garderobe recent verhuisd en publiek gemaakt in de Eikstraat, vlakbij de fontein.

 

 

Het Museum is geremixt op 10-11-12 november 2017.
Check onze social media om het weekend te herbeleven!

Of schrijf je gewoon in voor de volgende editie in Bergen op 9-10-11 november 2018

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating access token: Session has expired on Sunday, 12-Aug-18 05:39:12 PDT. The current time is Monday, 24-Sep-18 04:07:06 PDT.
Type: OAuthException
Code: 190
Subcode: 463
Please refer to our Error Message Reference.

Twitter

🚨🚨🚨🚨 It's official, the second call to participant is launched until 30th september!
👉 WE NEED YOU during those 3 crazy #Museomix's days in november to build the museums of tomorrow !
To join the adventure ➡️➡️➡️ https://t.co/lmFPPWvl3J

Next week! Join us at our aperomix in Mons, at the Artothèque 🐉 @MonsPolemuseal
https://t.co/MhYcQDTcrL
#museomix #museomix18

🖌️ Make it look attractive! The graphic designer gives the prototype an aesthetic identity that will make the public want to give it a go.
Fit the profile?
👋🕑LAST DAYS TO APPLY!: https://t.co/zuGC3kVepA #museomix #museomix18

“Meet people. Build stuff. Have fun.” - and it’s not #codingdavinci? no, but @MuseomixBE - an open source cultural & technological makeathon to create the museum of the future. Call for coders, makers, graphic designers... is open until 30/9/ https://t.co/sXOVUxO3aA

🔧 Construct it! The maker is the practical member of the group. They give body to the prototype.They like to tinker, nail, screw, drill, paint …
Fit the profile?
👋🕑 Apply until and including the 30th of September: https://t.co/zuGC3lcPOa #museomix #museomix18

Load More...